gniecenie i zakiszanie ziarna

Kukurydza jest podstawową rośliną wykorzystywaną w żywieniu bydła mlecznego i opasowego. Wysoka wartość pokarmowa, wysokie plony z hektara oraz łatwość zakiszania powodują, iż kiszonka z kukurydzy jest powszechnie stosowaną paszą wysokoenergetyczną. Rosnące ceny pasz treściwych sprawiają, że coraz powszechniejszą metodą bilansowania dawki pokarmowej jest wykorzystanie do tego mokrego ziarna kukurydzy. Optymalna wilgotność ziarna kukurydzy, przeznaczonego do gniecenia i zakiszenia w rękawie, powinna wynosić od 32 do 38 % suchej masy. Zastosowanie gniecenia poprawia strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Ziarno takie jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta.

Najlepszą metodą konserwacji i przechowania rozdrobnionej kukurydzy jest rękaw foliowy. Rozdrobnione ziarno, spakowane w rękaw, odcięte jest od dostępu powietrza z zewnątrz, co umożliwia jego przechowywanie nawet przez okres dwóch lat. Wewnątrz rękawa panują warunki beztlenowe, umożliwiające szybką fermentację mlekową. Dzięki temu po czterech tygodniach ziarno można zacząć skarmiać.

Gniecenie i pakowanie ziarna w rękawy z przeznaczeniem na pasze, to przede wszystkim ogromne oszczędności w porównaniu do skarmiania pasz suchych. Kompleksowa usługa przygotowania paszy z mokrej kukurydzy, na którą składa się: gniecenie mokrego ziarna, pakowanie w rękaw foliowy, rękaw foliowy i praca operatora kosztuje, 40 złotych. W porównaniu do tego, wysuszenie jednej tony ziarna kukurydzy w zależności od jej wilgotności i warunków atmosferycznych waha się od 90 do 130 zł/t. Dodatkowo, w przypadku suszenia ziarna z przeznaczeniem na pasze należy uwzględnić konieczność rozdrobnienia ziarna, co wiąże się z dalszymi kosztami.

Na terenie całego kraju wykonujemy usługi gniecenia i pakowania mokrego ziarna kukurydzy w rękawy foliowe. Wykorzystujemy do tego gniotowniki z prasą silosującą kanadyjskiej firmy Rennmill. Maszyny wyposażone są w parę walców o zróżnicowanych obrotach, co daje możliwość dokładnego rozdrobnienia ziarna. Jedna maszyna gniecie i jednocześnie pakuje ziarno w rękaw. Może również rozdrobnić inne rodzaje zbóż, takie jak pszenica lub żyto. Przygotowanie 110 ton paszy zajmuje jej około 5 godzin. Gniotownik, wyposażony w aplikator środków konserwujących, napędzany jest traktorem o mocy minimalnej 130 KM. Do jego załadunku potrzebna jest ładowarka teleskopowa lub ładowacz czołowy.

Po więcej informacji, gdy chodzi o gniecenie kukurydzy zapraszamy do naszych doradców. Skontaktuj się telefonicznie lub mailowo!