zakiszanie młóta

Młóto browarniane to odpad powstały w procesie produkcji piwa. Zawiera w swoim składzie słód jęczmienny, jęczmień i pszenicę, dzięki temu jest wartościową paszą, wykorzystywaną w żywieniu bydła i trzody chlewnej. Dla bydła mlecznego jest to pasza mlekopędna, bogata w białko i energię. Jego białko charakteryzuje się umiarkowaną podatnością na rozkład w żwaczu, przez co sporo białka przemieszcza się do jelita cienkiego i tam zostaje trawione do aminokwasów. Młóto jest bardzo dobrym komponentem TMR-u, ponieważ ze względu na swoją „soczystą” strukturę ogranicza sortowanie pasz przez krowy.

Świeże młóto charakteryzujące się na wysoką zawartością wody, białka i składników fermentacyjnych jest paszą wyjątkowo nietrwałą i trudną do zakiszenia. Bez zakiszenia może być przechowywane w temperaturze 5 stopni najwyżej przez dwa dni.

Najszybszą i najskuteczniejszą metodą zakiszania młóta jest rękaw foliowy. Zakiszanie w rękawie zapewnia natychmiastowe odcięcie tlenu i przyspiesza fermentację mlekową. Młóto w rękawie można przechowywać przez długi czas bez ryzyka popsucia się materiału. Przy zakiszaniu młóta w silosach przejazdowych lub pryzmach trudno jest szybko ubić i zakryć kiszonkę.

Dlatego jakość zakiszonego materiału może być niska, a straty mogą wynosić do 30 proc.
Dodatkową zaletą zakiszania w rękawie jest to, że można kupić i zmagazynować młóto w okresie lata, kiedy jego dostępność jest największa.

Usługi pakowania młóta świadczymy na terenie całego kraju pakowaczkami Agripak. Maszyny mogą być wyposażone w tunele o średnicy 1,95 m lub 2,4 m lub 2,7 m i pojemności od 110 do 270 ton. Młóto do maszyny może być ładowane ładowarką teleskopową lub ładowaczem czołowym. Pakowaczki mogą być wyposażone w aplikatory środków zakiszających.